Berglöf föddes 1787 i Täby och avled 1845. Han var verksam mellan 1820-1845 varefter änkan övertog firman och fortsatte till 1850.
Han var troligen en av de första i Sverige som införde den nya mekaniken i tafflar/hammarklaver och övergav därmed den enkla stötmekaniken som tidigare varit helt dominerande.
Mekaniken gjorde det möjligt att spela med mycket större dynamik än tidigare och framför allt kunde man spela mycket svagt utan att riskera att tonen helt uteblev.
Möjligen var hans förebilder instrument från Österrike och Tyskland.
I Andreas Beurmann’s samling av klaverinstrument finns en taffel som på många sätt liknar Berglöf’s och var tillverkat av Joseph Brodmann i Wien 1816.
Detta klaver lyckades jag i sista stund rädda undan en rivning av en sommarstuga!
Instrumentet har stått i en ouppvärmd källare och har tagit stor skada av alltför mycket fukt.
Ett problem är förstås rostiga strängar och stämskruvar men ett större bekymmer är att viktiga limfogar lossat. Det gör att de bärande delarna i konstruktionen är lösa och att instrumentet mest liknar en byggsats. Att i dagsläget försöka stämma upp instrumentet skulle medföra att konstruktionen kollapsar under strängspänningen.
Detta är kanske den mest omfattande restaureringen jag stått inför men jag har tidigare spelat på ett liknande instrument av Berglöf och är säker på att det är värt arbetet.
Arbetet är pågående och fortsättning följer…