Länkar

Instrumentsamlingar



En instrumentdatabas som innehåller mer än 45000 bilder, 1800 ljudklipp och 300 videoklipp. Bland de 11 Europeiska museer som medverkat finns även Scenkonstmuseet i Stockholm (fd Musikmuseet). Scenkonstmuseets instrument kan numera endast ses via denna hemsida.




Museets samling består av ca 550 instrument och av dessa är 75 klaverinstrument såsom cembali, klavikord, pianon och orglar daterade från 1500-talet fram till 1940-talet.




Ett museum med ca 400 klaverinstrument. Samlingen visas inte längre på Scenkonstmuseets egna hemsida men merparten finns på MIMO’s. (se länken ovan)



En av de största samlingarna av svenska klaverinstrument. Förutom instrumenten finns även verktyg och rikligt med dokumention från fabriker och verkstäder.




En databas över tidiga, bevarade hammarinstrument, 1700-1860.



Övrigt


HansErik Svenssons hemsida för gratisprogrammet Clavichord som är ett verktyg för djupgående analys av klavikord. En stor samling inspelningar gjorda av Mikko Korhonen finns för gratis nedladdning. Mikko improviserar på klavikord, cembalo och orgel.




En förening för den tidiga musiken i Sverige




Vartannat år hålls ett internationellt symposium under i den idylliska begsbyn Magnano i norra Italien. Instrumentalister, musikvetare och instrumentbyggare träffas för att utbyta ideer och erfarenheter. Spännande föreläsningar och många fina konserter under 5 dagar.




Kenneth Sparr’s hemsida med ett stort antal artiklar om bl a svenska lutor, gitarrer och tidiga klaverinstrument.



Instrumentmakare